Vitamine A, de vitamine tegen huidveroudering!

Ouder worden op zich, is natuurlijk niet erg vervelend.
Het zit het méér in het feit dat wij de ouder wordende huid graag zolang mogelijk mooi houden. En niet alleen mooi houden is een issue, maar liefst moet het aan meerdere  criteria voldoen. Lekker stevig, niet té diepe rimpels, mooie glans en niet teveel pigmentvlekken.
Herkent u criteria uit het rijtje?

Nou ik kan u vertellen bij mij in het instituut gaan vele vragen over bovenstaande criteria. 

En iedereen wil antwoord op de vraag, kun je de huid echt verbeteren en/of voorkomen dat je huid te snel veroudert. Ja het kan! Maar als je sommige producten moet geloven kán je huid niet eens oud meer worden. Laten we wel reëel blijven!

Om te begrijpen waarom producten kunnen werken is het belangrijk voor u om te weten dat de huidige gerenommeerde cosmeticabedrijven gebruik maken van technologieën uit de medische wereld. Een hoogwaardige werkstof wordt pas echt nuttig als de werkstof op de juiste plaats in de huid terecht komt waar het effectief kan werken. 

En over effectieve werkstoffen gesproken!
Vitamine A (retinol) is een, wetenschappelijk bewezen, effectief middel tegen huidveroudering. 

Wat gebeurt er nu eigenlijk met je huid rond je veertig?

De huid wordt dunner,  stevigheid neemt af, je huidbarrière lipide (beschermende vetten) vermindert en daardoor kan de huid dehydrateren. Tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken en een “futlose” huid kunnen nadrukkelijker zichtbaar worden. 

Precies op al de benoemde huidveranderingen heeft vitamine A effect. 

  • Vitamine A zorgt voor een verhoogde epidermale deling waardoor de huid ‘dikker’ wordt.
  • Vitamine A stimuleert de collageensynthese in de huid en
  • zorgt voor een verminderde afbraak van collageen .
  • En last but not least, vit A. stimuleert het GAG systeem in je huid. Dit systeem is verantwoordelijk voor de vochthuishouding in je huid.

Onderzoek, gepubliceerd door de University of Michigan Medical School, toonde aan dat Retinol een bewijsbare invloed heeft op verminderen van rimpeldiepte en het verbeteren van de huidtextuur.

In de praktijk zie ik ook daadwerkelijk de zichtbare  verbetering van huidstructuren. Zeker als cliënten vitamine A producten gebruiken in combinatie met kuurbehandelingen.

Een veelgehoorde reactie van cliënten, na bovenstaande uitleg, is: “Als dit allemaal klopt is het bijna te mooi om waar te zijn. En zijn er dan géén nadelen?”

  • Ja natuurlijk heeft vitamine A onhandige eigenschappen voor een cosmetisch product. Maar zoals ik eerder al schreef, de huidige cosmeticawereld maakt gebruik van de medische kennis. En juist die medische technologieën hebben nieuwe oplossingen gebracht die echt met recht hightech te noemen zijn. Moet u horen: “door middel van micro-inkapseling is het mogelijk gemaakt om vit. A stabieler te maken, een verminderde kans op huidirritatie te bewerkstelligen en om vit. A ‘door de huid heen’ op de plaats te krijgen waar de werkzaamheid het hoogst en meest effectief is” Mooi, of niet? Ofwel de nieuwste technieken maken het mede mogelijk dat de steeds specifiekere werkstoffen kunnen werken. 

En vergeet niet, we hebben het nog steeds over huid verbeterende  producten waarover een cliënt soms zegt: “ik geloof niet zo in die cosmetica-wereld”. 

Ik kan u zeggen dat ik echt kan genieten van alle technologische hoogstandjes die momenteel ingezet worden in de serieuze cosmetische producten. Maar niet ieder product kan die kwaliteit bieden en dat maakt het voor u als consument wel lastig. 

Laatst deed een cliënt van mij de mooie uitspraak: “jij doet dus eigenlijk aan verwachtingsmanagement,  ik verwacht géén wonderen door jouw reële advies” 

En daarom heb ik nog steeds het mooiste vak van de wereld……..