Het mag duidelijk zijn dat vrieskoude van invloed is op jouw huid. Dat ervaren we nu als we een heerlijke wandeling gaan maken. Maar waarom reageert je huid zo op de koude?
Allereerst heeft het te maken met de  natuurlijke bescherming van je huid. Je NMF (Natural Moisterizing Factor).  Wanneer deze huidlaag in goede conditie is, is je huid in staat om zichzelf onder normale omstandigheden goed te beschermen.  En wanneer je nu last hebt van je huid, heeft dit veelal te maken met een beschadigde NMF barrière.

Door de koude wordt er meer gevraagd van de dag crème die je gebruikt, een vollere (in volksmond vettere) crème geeft meer comfort aan je huid en zorgt ervoor dat je huid niet te makkelijk haar comfort verliest. Hydratatie is van extreem belang  om meerdere redenen. Je zit meer binnen met de verwarming aan waardoor je huid al meer behoefte heeft aan vocht en voeding, daarnaast verliest je huid veel vocht buiten door de vrieskoude (verdamping)
Je huid heeft behoefte aan extra bescherming!

Nu hoorde ik vanochtend dat vaseline de enige perfecte crème was die werkte bij deze koude. Maar gek genoeg was het probleem helemaal niet opgelost natuurlijk. Vaseline is namelijk géén oplosser maar een symptoom bestrijder. Met vaseline pak je niet de oorzaak aan. Bijzonder genoeg is het voor buiten een extra laagje tegen de koude, binnen in huis daarentegen zorgt het afsluitende laagje er vaak voor dat je huid meer last heeft van de temperatuursovergang. Je koude huid wordt binnen snel warm maar kan die warmte weer niet kwijt door de afsluitende laag. Al met al géén echte oplossing.

Wat kun je wel doen?
Zorg dat je in de winter sowieso een vollere crème gebruikt met daarbij een NMF barriere versterkend product. Niacinamide (vitamine B3) en lipides zijn nu een supergoede ingrediënten om je huid barrière te verbeteren. Zorg voor de goede concentraties van de producten voor een optimaal effect.

En vergeet je lippen niet! Ze zijn extra kwetsbaar nu!