Urgent!

Steun die lokale ondernemers met passie voor hun vak! #shoplocal

Al een tijdje spookt dit onderwerp door mijn hoofd, enerzijds omdat ik zelf één van die ondernemers met passie voor mijn vak ben en anderzijds dat ik vind dat het massale online gaan iets onpersoonlijks heeft waar de lokale ondernemer juist tegen vecht. Zij verheffen persoonlijke aandacht tot een kunst.

Graag wil ik in deze blog een lans breken voor de lokale ondernemers, ieder met veel passie in diverse disciplines. Zij hebben het, zeker nu, lastig om meerdere redenen. Voor vele ondernemers is de huidige lockdown een belangrijke reden. Zij kunnen hun passie en liefde voor hun werk niet delen met u als consument. Simpelweg omdat de winkel gesloten is.  Daarnaast maken zij zich zorgen om de beweging richting online verkoop, waar men veelal alleen gaat voor het koude kopen van producten. Vaak zonder advies, nog vaker zonder kennis van zaken. Daar waar de ondernemer zich juist sterk maakt voor persoonlijk advies en contact. En misschien wel het ingewikkeldste voor de ondernemer, de consument die advies inwint en vervolgens ‘goedkoop’ online elders bestelt.

En zo komt het verdienmodel van de kleine ondernemer onder druk te staan en voor de consument betekent dit uiteindelijk dat we straks winkelen in winkelcentra waar alleen de grote eenheidsworsten het winkelbeeld vormen en we de échte speciaalzaken gaan missen. Dit moeten we niet willen! En waarom kom ik nu op voor die kleine ondernemer maar vooral voor het passievol ondernemen in het algemeen? Omdat ik het door de lockdown mis!! Ik mis de passie van ze.

De passie van de schoenmaker die net zolang zoekt totdat jouw voeten zich lekker voelen in de nieuwe schoenen. Waar je als er iets niet goed is terug mag komen.

De passie van de kok die aan tafel met liefde vertelt waarom hij deze combinatie van ingrediënten heeft gekozen voor dit prachtige gerecht.

Ik mis de kledingverkoper die vol enthousiasme meedenkt wat ik voor het voor een presentatie of het komende Beauty Award gala ga dragen.

Ik mis mijn collega’s, liefdevolle vakidioten net als ik, die gaan voor uw huid. Die u géén producten verkopen maar oprecht overtuigd zijn van het feit “dat dit product het beste is voor uw huid”. Geen verkooptrucs maar advies met aandacht, kennis en overtuiging gegeven, uit pure passie voor uw huid.

En wat betreft mijzelf, en met mij al die andere ondernemers die door de lockdown dicht zijn, wij missen u! Want u bent degene die ervoor zorgt dat wij onze passie kunnen delen, en dat iedere dag weer met veel plezier.

En wat ik aan u wil vragen, is het volgende:
Steun die lokale ondernemers, zij kunnen het op dit moment zo goed gebruiken. De grote jongens als Bol.com, mediamarkt, Ali Express en alle andere grote online platvormen die redden het wel. Maar veel kleine ondernemers zitten nu in zwaar weer, niet alleen door de lockdown maar vooral omdat de huidige online verkoop zorgt voor koude verkoop puur gericht op prijs. Geef die lokale ondernemer de kans om zijn/haar passie met u te delen. Ze mogen niet verdwijnen. Duidelijk is dat we in deze tijd aandacht en menselijkheid nodig hebben. Help dan die passievolle ondernemers die ‘persoonlijke aandacht’ tot kunst hebben verheven.

Hartelijke groeten, Corné Hendrikx
Eigenaar en lokale ondernemer Cestmoi, schoonheidsinstituut in Breda