In de winterperiode is huid vaak wat minder mooi van kleur, soms wat doffer en oogt minder vitaal. En omdat je huid naarmate je ouder wordt toch al minder snel vernieuwd is je huid zeker toe aan oppepper die dat probleem aanpakt. Normaal vernieuwt je huid in ongeveer 4 weken, naarmate je ouder wordt kan dit oplopen tot één keer in de 5 tot zelfs één keer in de zes weken.  Om zo meteen te begrijpen wat de toegevoegde waarde is van exfoliëren in een behandeling, leg ik je kort uit hoe cel vernieuwing werkt. 

Natuurlijk proces

Exfoliëren is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam oude, beschadigde en vervuilde huidcellen afstoot en deze vervangt door verse, jonge cellen. Je hoornlaag, bestaande uit dode huidcellen, vormt de buitenste laag van jouw huid. Dieper in de huid worden er continue nieuwe huidcellen aangemaakt, die langzaam naar het huidoppervlak gaan. Dit is ook wel nodig, want je verliest ‘non-stop’ je dode huidcellen. De ‘oude” cellen worden vervangen door de nieuwe huidcellen welke worden gemaakt in je basaalcellenlaag. De hoornlaag is een beschermlaag, maar kan er ook voor zorgen dat je huid er dof en oneffen uit komt te zien. 

Dit brengt mij bij de mogelijkheden van exfoliëren in een behandeling; er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden in een behandeling of voor je thuisgebruik.  Afhankelijk van je doel en verwachtingen werken we met milde of intensieve exfolianten.

Om een keuze te maken welke exfoliant bij jouw huid past, gaan wij kijken of je huid barrière niet is beschadigd, de dikte en gevoeligheid van je huid controleren, je eerdere ervaringen bespreken en last but not  least samen met jou gaan bekijken wat jij verwacht van de behandeling. Dit laatste punt,  ook wel verwachtingsmanagement genoemd, vinden wij als huidexperts het belangrijkste punt. Want op basis hiervan gaan wij kiezen!

Keuzemogelijkheden

En keuze is er te over. Van een scrub met korreltjes tot een eiwitsplitsende lysing. Van fruitzuurpeelingen tot de chinese peeling. Van dagelijkse scrub tot kuurproducten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lukt niet om ze allemaal te bespreken maar één exfoliant, waar ik op dit moment héél erg enthousiast over ben, wil ik je niet onthouden. De melkzuur/salicylzuur exfoliant ! Dit product heeft een hoog rendement op gebied van huidversteviging (collageen), huidverbetering, hoge hydraterende werking, pigmentvermindering en verbetering van bijvoorbeeld acne littekens. Dit kuurproduct is een echte aanrader als je jouw huid wil verbeteren. En dat alles zonder dat je huid rood is en gevoelig aanvoelt in de dagen na je behandeling.

De exfolianten zijn op dit moment echt heel populair, wat een hele mooie ontwikkeling is. Wil je thuis een exfoliant gaan gebruiken, laat je dan goed voorlichten. Want zoals je wellicht begrijpt zijn exfolianten alleen van toegevoegde waarde als ze passen bij jouw huid en huidtype. Alleen dan kun je de producten op de goede manier en met de juiste frequentie gebruiken.