Last van acné? Echt héél vervelend!

De laatste 10-15 jaar zie je steeds meer 20-25 plussers last hebben van een acne huid en dat is voor velen een erg groot probleem. Want zeg nu zelf, ben je acne vrij door je pubertijd heen gekomen en dan heb je na je 25, 30 en zelfs na je 40 nog last van een acne huid. Het is een feit dat de medische wereld geruime tijd met de nodige vraagtekens te kampen heeft gehad bij de redenen van de “late” of volwassenen acne. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over de oorzaken en de oplossingen van dit specifieke huidprobleem. Onderzoeken van Dr. Thio, dermatoloog aan de Erasmus MC te Rotterdam bieden nieuwe inzichten. Hij vertelde dat uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat stress een grote rol speelt in het acne proces. Maar nu eerst wil ik graag en duidelijker beeld scheppen van een acnehuid met verschillende oorzaken en gevolgen daarvan.

Praktisch altijd voldoet het beeld van een cliënt aan het volgende:

Ik heb last van ontstekingen die slecht genezen, mijn huid is erg gevoelig, voelt soms trekkerig aan, is rood en ik krijg littekentjes. Soms zelfs met pigmentvlekjes! En tot mijn 25-30-40 heb ik nooit last gehad van acne??

Waar komt dit door?…
Om een mooie en gezonde huid te krijgen moet eerst duidelijk zijn waar een acne huid afwijkt van een in balans zijnde gezonde huid.

  • Aanmaak van dode huidcellen,
    Je huid verliest continue dode huidcellen (in een mensenleven ong. 20 kg!). Bij een acnehuid gaan daar twee processen mis. Allereerst maakt je huid méér dode huidcellen en ten tweede laten de huidcellen minder gemakkelijk los. Het enzym (cholesterol sulfatase) wat verantwoordelijk is voor het loslaten van je dode huidcellen kan het letterlijk niet bijbenen. Je huid raakt ‘verstopt’ en de talg gaat ophopen in je huid.
  • Talgproductie
    De huid produceert méér talg met een taaie structuur. Gebeurt onder invloed van hormonen, in het bijzonder testosteron. Dit hormoon wordt onder andere invloedrijker bij hormoonschommelingen en stress.
  • Bacteriën
    Onder andere de ‘propionie’ bacterie is verantwoordelijk voor het ontstekingsproces in de huid. Zeker in een afgesloten zuurstofarme omgeving van een ‘afgesloten’ porie (of liever follikel) gedijt de bacterie goed en zorgt voor de nodige irritatie.

Bovenstaande huidveranderingen zijn echt niet de enige invloeden op een huid. Wat zeker invloed ook op de huid heeft is medicatie(bijwerking antidepressiva), voeding (o.a. hormonen van koe is wetenschappelijk bewezen), minerale oliën en alcohol op je huid. En zoals Dr. Thio al zei: stress!

Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat stress een grote invloed heeft op alle organen en de daar te vormen hormonen en enzymen. En vergeet niet:  onze huid is ons grootste orgaan.

Gelukkig geven alle nieuwe inzichten meer mogelijkheden tot het oplossen van een acne huid.

Maar wat zijn voor jou de kansen als je last hebt van je acnehuid?

De vooruitstrevende cosmeticamerken werken tegenwoordig met specifieke producen bestemd voor ‘volwassenen’ acne.  Minder uitdrogend en agressief als de ‘puber’ producten. Dit geeft reden tot optimisme want er is héél veel mogelijk om een gezonde huid te krijgen. In combinatie met specifieke behandelingen is er enorm veel resultaat te boeken. Denk aan het verminderen van ontstekingen, verminderen van roodheid en irritatie. Het voorkomen of verminderen van ‘rest acne’ is een punt van aandacht. Hier valt veel te voorkomen of te verbeteren.

Wat ik door de jaren heen wel heb geleerd is dat je het beste gebruik kunt maken van goede begeleiding van een gespecialiseerde acnehuid-expert. Zeker met zo’n kwetsbare huid zou het jammer zijn als je de verkeerde keuzes maakt.

En weet, een gezonde huid is een mooie huid!